
7x activiteiten die je niet mag missen als je in IJsland bent!
Toen wij vertelden in de omgeving dat we naar IJsland gingen, was by far de meest gehoorde reactie: ‘Oh, die staat ook nog op ons lijstje!’. Vol goede moed, een regenjas en een sexy paar wandelschoenen gingen wij op naar dit prachtige land. Zo’n drie uurtjes vliegen vanaf Amsterdam. Wij kozen er bewust voor om in mei te gaan. Dit is vlak voor de zomer in IJsland start en er veel toeristen zijn. Het weer is tussen de 10-15 graden en dus perfect voor onze plannen. Dat we het noorderlicht niet konden zien in deze periode, wisten we! Tijdens onze vakantie is het namelijk continue licht geweest! Gelukkig waren we zo vol van alle indrukken dat we iedere nacht toch als twee roosjes hebben geslapen.
IJsland is het land waar 3x zoveel schapen wonen dan mensen, waar het kraanwater op de 4e plek staat qua zuiverheid (Nederland staat op 7, can you imagine?), geen leger aanwezig is én je je kind een naam moet geven die goedgekeurd is door de zogenoemde ‘namenraad’ in IJsland. Maar bovenal is IJsland het land met de waanzinnige natuur, die wij tot dan alleen van (het perfecte) plaatje(s) kenden.



Dit is voor ons een van de mooiste reizen die we hebben gemaakt samen. In deze blog beschrijf ik de activiteiten die ons het meeste zijn bij gebleven en die je zeker niet mag skippen, of dit nu in ieder geval weloverwogen gaat doen ;). Wij vonden het vrij lastig om te bedenken welke activiteiten nou echt de moeite waard zouden zijn omdat alles in IJsland nou eenmaal duur is. Van de boodschappen, de kopjes koffie in een restaurant of plassen naast de weg (4,- alstublieft). Ach ja, dit laatste doe je toch wel als je ziet dat de volgende wc zich pas weer over 60km aandient. Over het mos langs de weg plassen vonden we ook al snel niet meer echt een goed idee aangezien het mos in IJsland beschermt is. We wilden graag mét vieze wandelschoenen en nog een schoon geweten naar huis.
​
1. Wandelen op de gletsjer
Absoluut op nummer 1 voor ons beiden: de wandeling op zogeheten ‘crampons’ op de Vatnajokull was echt ons hoogtepunt. We boekten de wandeling bij Troll Expeditions via Viator (die laatste operator kun je wat ons betreft skippen, boek gewoon bij Troll zelf!). Hier kreeg je een helm, crampons en een pikhouwel aangemeten in hun hoofdkantoor. Je wordt kort met de auto naar de voet van de vatnokjull gebracht waarna je naar een wandeling van zo’n kwartier midden op de het ijs staat. Een ervaring die ik nooit meer vergeet. Wij hadden een mega fijne gids (die ook nog eens een beetje Nederlands sprak!) en die goed inspeelde op behoeften van de groep. Volgens Avi (onze gids) zijn er maar 3 regels op op de Gletsjer:
​
- First look good, safety comes second ;)
- (wijdbeens vergroot de kans dat je rechtop blijft staan!)
- TRUST your crampons!
​
De mensen die dit doen hebben echt liefde voor de natuur en alles eromheen. De gletsjer wordt goed bijgehouden en omdat het ijs steeds verandert, veranderen ook de omstandigheden. Daardoor wordt door het personeel bijvoorbeeld trapjes geslagen uit het ijs waardoor wij dan eenvoudiger naar beneden konden lopen.
Het zwarte wat je als het ware als een sluier over het ijs ziet is vulkanisch zand. Sommige delen waren dan juist weer helder blauw! Magic! Zo’n wandeling duurt 3u en is prijzig. Maar voor ons het dubbel en dwars waard!
​
​
_JPG.jpg)
2. Glymur hike
Een bekendere; maar zeker de moeite waard, vonden wij de Glymur hike. Deze wandeling is iets minder dan 4km enkel. Wij deden er retour 3u over. Zonder veel te stoppen. Omdat wij in mei gingen, lag de brug helaas niet uit. Normaal kom je na een dikke kilometer bij een brug, waar je over water moet. Dit wilde wij graag doen maar helaas was de brug er niet en was tot de liezen nat worden terwijl je pas op de helft van de wandeling bent, niet echt een optie. Dit betekent dat je bovenlangs moet, maar verder dezelfde wandeling loopt. Mocht je twijfelen: het is nog steeds prachtig! Bovenop het topje lag zelfs nog sneeuw! Voor echt kleine kinderen is deze hike geen optie. Je moet echt opletten hoe/waar je loopt. Soms vraag ik me af: wat is nou het verschil tussen een wandeling en een hike. Is een hike niet gewoon het ge-amerikaanse fancy woord van ‘ff een blokje om’ ;). Nou dit was absoluut een hike en geen wandeling! Met op de laatste kilometer zelfs natte en modderbillen door een afstapje wat niet helemaal goed ging. Maar het was echt prachtig!
​
3. Hike watervallen (bruarfos)
Een wat minder bekende is de hike bij bruarfos. Wij liepen hier eigenlijk per ongeluk tegen aan toen we eventjes een boterhammetje aten op de achterklep van de auto in het zonnetje. We zagen veel mensen in en uit lopen hier en dachten; we gaan eens vragen hoe het zit.
De wandeling loopt naar twee watervallen toe. De eerste zul je zien na zo’n ruime twee kilometer en de voor de tweede loop je nog eens het dubbelen. De mensen die we de parkeerplaats weer op zagen lopen zagen er in ieder geval nog vrolijk uit, dus wij dachten: Bora bora! (Portugees voor ‘let’s gooo!’, och wat worden we internationaal he!). En we werden zeker niet teleurgesteld! De waterval was breed, ontzettend blauw en er was ruimte om eventjes te zitten. Er zijn goede paden langs en wij vonden deze hike absoluut de moeite! Gezien de tijd zijn we na de eerste waterval te hebben gezien, omgedraaid. Dat draaide uit op een wandeling van 4,5km waar we anderhalf uur over hebben gedaan, terug naar de auto.
4. Snorkelen in Silfra
Op voorhand vond ik deze activiteit heel spannend maar mijn vriend stelde me gerust onder het mom ‘dat we heus niet zomaar zouden verzuipen ;)’. We gingen vanochtend namelijk snorkelen in de Silfra kloof! Dit is de kloof tussen de aardplaten van zuid amerika en europa. Hier is een opening tussen ontstaan van zo’n twee meter. Het water is het gehele jaar door 2 graden (helaas geen voordeel als je dus écht in de zomer gaat haha). Je krijgt van de organisatie een drysuit, handschoenen en een soort afsluitbare cap op. Je mag hier gewoon je eigen kleding onder aanhouden! Trek alleen geen hoody aan in verband met afsluiten van het pak. Wij kozen voor thermokleding, bleek perfect! Ook twee laagjes sokken kan geen kwaad. Ondanks dat er staat dat je een handdoek mee moet brengen, absoluut niet nodig. Je wordt echt niet nat! Ik was zelf best angstig voor hoe koud je het zou krijgen, ook niet nodig! Je gaat in kleine groepjes en er wordt goed op je gelet. Daarnaast beschermt het pak echt heel goed. Je bent daadwerkelijk zo’n 20-30 minuten in het water. De rest van de tijd ben je aan het uit/aankleden. Door de kou van het water zwellen je lippen helemaal op. Natural duckface gegarandeerd! Achteraf worden er foto’s van de GoPro met je gedeeld. Dit waren echt pareltjes, kunnen zo als profielfoto op Facebook ;). PS: mijn vriend had op zich gelijk. Door het suit, dat zich vult met lucht; zul je inderdaad niet zomaar verzuipen haha.


5. Walvissen spotten in de haven van Reykjavik
Wij begonnen onze eerste ochtend van de vakantie mee. Een beter begin kan je niet hebben! Wij gingen de boot op met Elding. Op deze tour ga je drie uur lang walvissen spotten. Elding heeft als service dat, mocht je niets zien op zee, je een nieuw ticket aangeboden krijgt om nog eens mee te gaan. Om deze reden besloten we deze boottocht dus de eerste dag te doen zodat we hem op het einde van de reis in konden halen, mocht dat het geval zijn. Op hun site houden ze een ‘whale diary’ bij van wat ze op iedere tocht hebben gezien. Leuk om je vast op je reis te verheugen. En ooooh, wij zijn niet teleurgesteld! De dag begon met ontzettend veel regen. Op de boot waren pakken aanwezig die je over je eigen kleding kon doen. Hierdoor werd het in ieder geval een stuk warmer en was je niet zelf direct doorweekt. Dit bood ook de kans om veel dichter aan de reling te gaan staan. Nat waren we op een gegeven moment toch al ;). Wij hebben tijdens onze tour wel tien walvissen gezien! Walvissen die kunstjes deden, de lucht omhoog bliezen of plots naast onze boot waren. Het was een dag om nooit meer te vergeten! De tour operator waren we ook heel tevreden over. Na de tour stuurde onze guide nog wat foto’s door de ze met haar camera had gemaakt zodat je ook niet alleen spastisch achter je eigen schermpje hoeft te staan die drie uur lang! Ohja en voor degene die ook lid zijn van de snel-ziek-op-alles-wat-uberhaupt-beweegt-club: ik had nergens last van! Op de boot delen ze ook reisziekte tabletjes uit, mocht je dat prettig vinden.
6. Laat jezelf compleet onderdompelen in Silica hotel
Iets waar we vooraf heel erg over hebben getwijfeld was de blue lagoon. We zijn beide niet zo van het zwemmen / sauna en al helemaal niet goed in lang stilzitten. We hebben veel opgezocht over de secret lagoons (die natuurlijk ook absoluut niet meer secret zijn) of gewoon een warmwaterbron op te zoeken in de natuur. Ook dit laatste zagen we onszelf niet zo doen. Hanessen met je natte badkleding in de auto en je omkleden met 10 graden buiten. Nee in plaats daarvan kozen we voor het tegenovergestelde: 24u totale ontspanning en ontzorgd worden in het Silica hotel. Nee, een nachtje is niet goedkoop (je hebt vast al gegoogled ;)) maar voor ons was dit echt heerlijk! Na het vele hiken, vies en nat worden, voelde hier binnen lopen een beetje als de eerste douche die de kandidaten na Expeditie Robinson thuis weer hebben. Overdreven? Ja misschien. Maar zo heerlijk was dit hotel! Inclusief bij je overnachting zit toegang tot hun private lagoon (was niemand toen wij er waren) en een premium ticket bij de Blue lagoon (mogen ook maar een X aantal mensen per dag naar binnen). Daarnaast kreeg je een welkomstdrankje, een drankje in de pool van de blue lagoon en kon gebruik maken van alle maskers die ze daar in de lagoon uitdelen. We hebben hier de hele dag doorgebracht, tot we een verrimpelde opa en oma waren.
​
7. Stadswandeling in Reykjavik
Als afsluiter van de vakantie, gingen wij een dagdeel mee met Erik. Een echte local (die zijn er weinig, veel expats). Erik werkt bij Citywalk Reykjavik en heeft ons twee uur op en top geamuseerd. Wij vinden het altijd leuk om net wat meer achtergrond informatie te hebben van een stad en vaak vallen kleine dingen die je hebt gezien, dan op hun plek. Het principe van de citywalk is dat je achteraf het bedrag aan de guide geeft, wat jij de tour waard vond. Je betaald dus naar eigen inzicht. Ook kom je op plekken in de stad waar je normaal niet snel heen zou lopen en heeft Erik daarna genoeg tijd voor vragen over waar je vanavond zou kunnen gaan eten, welk museum de moeite waard is of naar welk badhuis je moet (typisch IJslands dus, ja echt!).
Wij hebben ontzettend genoten van deze reis en ik hoop dat wat aan onze tips hebt. Mocht je vragen hebben, laat het met weten. Zo vinden we samen de mooiste plekjes op de wereld!
​
Overnachtingen tijdens onze roadtrip in IJsland
Van hotel tot guesthouse
Voordat wij vertrokken naar IJsland vonden wij het vrij lastig om in te schatten of het vooraf boeken van verblijfplaatsen belangrijk was. De meeste hotels in IJsland zijn niet goedkoop en daarbij komt kijken dat de meeste mensen nou eenmaal dezelfde route rijden. Dat betekent ook dat de hotels die het meest aan deze route grenzen, vol komen te zitten. Ook vonden we het qua weer lastig of je ’s avonds nog wel zomaar ergens kon aankloppen. Als dit niet het geval was, was doorrijden naar een volgende plek vrij onlogisch, omdat er in de route die wij reden nogal een structuur zat. Omdat je rondom IJsland één grote ringweg hebt, moet je dus weer via diezelfde weg terug naar hetgeen wat je wil zien. Hotels die grenzen aan hoe jij de route wil rijden in combinatie met de activiteiten die je wil doen, zijn dus wel degelijk handig (als je niet te veel onlogische kilometers wil maken).
Daarnaast is IJsland nou eenmaal een vrij prijzig land. Wij raden je aan, voor de goedkoopste opties, om je verblijven vooraf te boeken. Wij kozen er om deze reden wel voor om een combinatie te maken tussen hotels, AirBnb’s en homestays. Het is net wat je zelf prettig vindt en van hoeveel avontuur je houdt.



Sand hotel (2 nachten). 290,- voor een tweepersoonskamer incl ontbijt. 72,50 per persoon, per nacht.
We hadden ons geen betere plek kunnen wensen om onze reis te starten dan hier. De hotels in Reykjavik waren prijzig, heel prijzig. We vonden een gratis parkeerplek (naast de Hallgrimskirkja) waarna we naar ons hotel gingen. Het hotel is prachtig, de kamer was luxe en de medewerkers heel gastvrij. Ons lekkerste ontbijtje in IJsland hebben we absoluut hier op. Toen we vroegen wat dit zou kosten als we op het einde van de reis in Reykjavik zouden afsluiten, kwam dit neer op 35,- per persoon (als je er niet overnacht). Fijn dat dit bij de prijs zat dus! Ohja, wat ons hier heel erg bij was gebleven.. er was geen kast! Dus sleep niet te veel spullen mee ;). Is sowieso helemaal niet nodig in dit land!



Hotel Dyrholaey (1 nacht). 148,- voor een tweepersoonskamer incl ontbijt. 74,- per persoon, per nacht.
Dit was een van de grootste fouten die we deze reis hebben gemaakt. Samen met zijn broer, hieronder. Twee absoluut ongezellige, massale hotels. Waar iedereen slaapt die ook maar iets van de golden circle aan het rijden is. Het is makkelijk langs de weg en heeft ontbijt inclusief (geen boeiende, tenzij je leeft voor uitgedroogde witte toast en scrambled eggs die zo hard zijn geworden dat je ze als een groot vierkant uit de pan kan tillen). Voor dit hotel hadden we ‘The Barn’ als alternatief. Stuk goedkoper en veel gezelliger. In dit hotel niet eens een foto gemaakt.. Als ik de foto’s van Booking zie, snap ik ook totaal niet hoe we deze fout hebben kunnen maken!
Maar als je een prima (lees 5,5) hotel wil, wat waarschijnlijk precies op je route ligt, dan zou je dit kunnen kiezen.
Oh en ook: wij stonden om te kleden voor het ontbijt, toen er plots een dame voor ons stond. Ze vroeg iets in het IJslands (wat wij niet verstonden, verrassing). Waarna we haar in het Engels (gauw onze broek ophijsend) hebben gevraagd weg te gaan. Toen we dit aangaven bij de balie haalde de meneer zijn schouders op en zij ‘ze wilde vast komen poetsen, denk ik’. Oh, oh, oh.
Hotel Skaftafell (1 nacht). 180,- voor een tweepersoonskamer incl ontbijt. 90,- per persoon, per nacht.
Helemaal idem aan hierboven. Behalve dat de mensen hier net wat vriendelijker waren en het ontbijt iéts lekkerder. Verder nog steeds veel te veel geld voor wat je krijgt als je het ons vraagt. Ook het restaurant hier was dramatisch duur en zag eruit alsof de volgende activiteit die er zou plaatsvinden de maandelijkse bingo was. Dit is de eerste avond dat ons zakje noodles op ging als avondeten. Plus: ze hebben dus een waterkoker ;).


Skyrhusid guesthouse (1 nacht). 107,- voor een tweepersoonskamer met gedeelde badkamer. Geen ontbijt. 53,50 per persoon, per nacht.
Dit verblijf was echt een verademing na de vorige twee. We wijken hier een beetje van de ‘normale’ route af. Dat betekent dat er ook wat meer hostels aangeboden worden. Eerste keer dat we een badkamer delen, tikje spannend. Maar het heeft ons enorm leuk verrast! De kamer die we hadden was prima, er waren drie badkamers (en hebben geen enkele keer hoeven wachten), en een gedeelde keuken. Heel leuk om te zien dat iedereen lekker aan het koken, kletsen en eten is! Je ontmoet eens andere reizigers en kunt horen wat die van alle plekken vinden. Wij hadden hier ons eigen avondeten en ontbijt meegenomen. We zagen dat je ook wat dingetjes kon kopen (pasta, saus ed). Dit geld kon je dan in een trommeltje doen. Wij hebben het wel als prettig ervaren dat we alles al bijhadden. Als klap op de vuurpijl maakt de gastvrouw iedere dag een cake of taart. Wij hadden de happy marriage cake, typisch iets uit IJsland. Super lekker!



Julia’s guesthouse (1 nacht). 90,- voor een tweepersoonskamer met gedeelde badkamer. Met ontbijt. 45,- per persoon, per nacht.
Dit verblijf is nóg kneuteriger dan degene hierboven. Julia heeft drie slaapkamers in haar eigen huis ter beschikking gesteld. Met deze drie kamers deel je een badkamer. Je slaapt echt bij mensen op het erf en krijgt ’s ochtends een heerlijk zelfgemaakt ontbijt aangeboden aan de keukentafel. Inclusief de kippen die iedere ochtend even binnen mogen bij Julia (beleving opzich). De kamers zijn schoon en relatief nieuw. Julia is ontzettend gastvrij. We hebben heerlijk geslapen!



Valhalla Yurts (1 nacht). 184,- voor een tweepersoonskamer met gedeelde badkamer. Met ontbijt. 92,- per persoon, per nacht.
Deze gastheer verdient gewoon ontzettend veel bezoekers! Hij zette twee prachtige yurts op in zijn achtertuin en bouwde alles zelf. Tot aan het toiletgebouw aan toe. Het zit allemaal zo mooi en luxe in elkaar! Je yurt heeft een eigen kacheltje, tweepersoonsbed en mogelijkheden tot zetten van thee/koffie. ’s Ochtends krijg je een ontbijtje van zijn vrouw, in je yurt. Voor het toiletgebouw moet je wel zo’n 50 meter lopen. En natuurlijk moet je dan plots ’s nachts plassen (wat je anders nooit hoeft..). Maar vond dit echt bijdragen aan de experience! Daarnaast zijn de mensen ongelooflijk lief!



Icelandic Lake House (1 nacht). 270,- voor een tweepersoonshuisje met hottub. Geen ontbijt. 135,- per persoon, per nacht.
Op dit deel van de route werden weinig accommodaties aangeboden. We wilden alleen graag de Glymur hike doen en we kwamen vanaf het snorkelen in Silfra. Dit heerlijke huisje leek dus toch wel de perfecte uitvalsbasis. En we konden het weer-kwartet afstrepen! We zagen hier vanochtend ook sneeuw! In mei! We vonden het heel prettig om gewoon een huisje te hebben hier. We hebben lekker zelf gekookt. In de hottub gezeten, de koffers weer even wat efficiënter ingepakt en gewoon lekker serie gekeken!


Silfra hotel Blue Lagoon (1 nacht). 530,- voor een tweepersoonskamer met toegang tot Blue Lagoon, (met full package daar), toegang tot eigen privé lagoon. Inclusief ontbijt. 265,- per persoon, per nacht.
Jep, over de prijs die hierboven benoemd staat, wil ik het eigenlijk niet eens meer hebben haha. Hebben we dit echt gedaan? Ja. Was het het geld waard? Dubbel en dwars.
Om de Blue Lagoon in te gaan, betaal je behoorlijk wat entree geld. Dit hotel is prachtig. Het heeft een eigen prive stukje lagoon, een ongelofelijk prinsessenontbijt en zorgt voor het gehele verblijf en VIP-entree bij de Blue Lagoon. Met het inchecken waren wij behoorlijk vies. Lees: net de Glymur hike gelopen en bij de laatste 10 meter, flink gevallen. Ik zat geheel onder de modder. We droegen onze wandelbroek, wandelschoenen en een glimlach van oor tot oor. Want ja het is heerlijk om zo rond te lopen in een land waar natuur gewoon het meest belangrijk is, maar als je in zulke luxe binnenstapt, kun je je alleen maar verwonderen. Ik voelde me net zo iemand die ging douchen na 3 weken aan Expeditie Robinson mee had gedaan (geen grap, die zwavel lucht hier doet gekke dingen met je). We besloten fish & chips te gaan eten in het dorpje. De restaurants die aangesloten zitten bij de Blue Lagoon vonden wij de prijs kwaliteit niet waard dus dit was een prima oplossing. ’s Ochtends kijk je tijdens het ontbijt op de prachtige prive lagoon. Alles hier is zo zen en minimalistisch. We hebben genoten in het stukje privé lagoon van het hotel. Er was helemaal niemand. Zo konden we vast een beetje ervaren hoe het was en wat foto’s schieten. Het hotel regelt slippers, badjassen en genoeg water (drinken is heel belangrijk). Ook kun je hier het klei nog van de bodem van de lagoon halen (waar je grof geld voor betaalt 10m verderop in het winkeltje). Tegen het einde van de ochtend pakten we al onze spullen en gingen we op naar ‘the real deal’. Omdat wij in het hotel sliepen, kregen we direct een bandje en alle spullen. Heel fijn om niet in zo’n lange rij te staan. We genoten van het drankje wat we kregen bij de in-water bar en probeerden alle maskertjes. Buiten was het koud, winderig en het regende zelfs een beetje. Maar in het water was het echt heerlijk.. we zijn tot het allerlaatste gebleven, toen onze vingers niet meer waren dan verschrompelde stompjes. Hierna mag je douchen, hier zijn ook allerlei producten om te gebruiken. Helemaal rozig gingen we op naar onze volgende bestemming.



Freyja guesthouse Reykjavik (2 nachten). 300,- voor een tweepersoonskamer met gedeelde badkamer. Geen ontbijt. Gratis fietsen. 75,- per persoon, per nacht.
Terug van weggeweest, Reykjavik! Dit was opnieuw een hostel. Een gedeelde badkamer (delen per verdieping). En een ruime tweepersoonskamer. In de gedeelde keuken staan iedere ochtend verse sapjes. Ook is er voldoende koffie/thee. Het hostel zat midden in de stad en wat wij echt méga handig vonden: je kunt zo op je fiets springen en ’s avonds weer thuiskomen. Zo kun je toch net wat verder komen!


Dat betekent dat we voor 11 nachten in IJsland op 94,- per persoon per nacht uit komen. Hier zit natuurlijk het Silfra bij, maar laten we het even eerlijk houden. Waar we geld op hadden kunnen besparen (en ook graag hadden gedaan!) waren hotel Skaftafell en Dyrholaey. Ervaring en geld totaal niet waard. Ga lekker op zoek naar een goed guesthouse in de buurt als je net zoals wij houdt van toch de locals zien en de gezelligheid ervaren in plaats van massa productie + de mensen die je ’s ochtends bij de waterval zag.. vervolgens weer aan het ontbijt zien en maar braaf ongemakkelijk knikken..
